Wat kan je zelf leren van Andermans zaken?

By
3 Minutes Read

Het tv-programma Andermans zaken van Kamal Kharmach zit al aan zijn 3de seizoen. Dit programma bewijst met zijn top5 plaats in de kijkcijfers, dat televisie over ondernemers niet saai moet zijn.

 

Als ondernemer kan je natuurlijk steeds wel enkele tips meenemen uit de verschillende afleveringen om zelf te gaan toepassen. Maar wat kunnen we voor onze privé financiën leren uit dit programma? Kan je ook als gezin aan de slag met deze tips?

Enkele tips aan de hand van de eerste afleveringen van dit seizoen.

 

Tip 1: Alles in kaart brengen is van cruciaal belang

pexels-pixabay-357514De aflevering rond garage M CAR Tech bracht 1 van de belangrijkste tips voor zowel ondernemers als gezinnen weer naar boven. Zorg dat je alles in kaart hebt en controle blijft behouden over je administratie.

Bij de ondernemer van M Car tech was het duidelijk, dat het niet bijhouden van zijn administratie ervoor zorgde dat er geld weglekte uit de onderneming en dat de cashflow hard onder druk kwam te staan.

Zelf gaan we in coachingtrajecten steeds van start met het opstellen van een overzicht van je financiële huishouding. Zonder dit overzicht kan je nooit je financiën aanpakken.

Weet jij bijvoorbeeld wanneer de jaarlijkse te betalen bedragen voorbijkomen (onroerende voorheffing, brandverzekering, autoverzekering,….)?

 

Tip 2: Laat geen geld liggen

Wanneer de administratie in de verschillende ondernemingen van de afleveringen was opgekuist, werd het duidelijk dat er geregeld inkomsten bleven liggen.

Ook voor je privé of als gezin is dit zeker zo. Enkele plaatsen waar je misschien geld laat liggen:

  • Optimalisatie van je belastingsaangifte. Wist je dat deze aangifte ondertussen meer dan 800 codes bevat? Laat je dus helpen of duik er zelf in, want je laat hier sneller geld liggen, dan je denkt. Vertrouw dus niet blindelings op de vooraf ingevulde aangifte.
  • Je jaarlijkse bijdrage voor het ziekenfonds kan je moeilijk vergeten, die zal zeker wel duidelijk gecommuniceerd worden. Maar het terugverdienen via het binnenbrengen van de juiste formulieren voor terugbetalingen bij een ziekenfonds wordt geregeld bewust niet altijd gecommuniceerd. Zorg er dus voor dat je ook hier geen geld laat liggen en je gebruik maakt van al je voordelen (lidmaatschap sportclubs, bril of lenzen, …).
  • Bij veel winkelketens krijg je standaard korting indien je lid bent van de Gezinsbond, Natuurpunt,… Ga al je lidkaarten en kortingskaarten in een smartphone app (bijvoorbeeld Stocard) bewaren, zodat je ze steeds bij je hebt.

 

Tip 3: Ga steeds op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen

De aflevering met zorgboerderij Huppeldepup liet zien dat het aanboren van de nieuwe inkomstenbron sponsoring voor hen een cruciale stap was om levensvatbaar te zijn.

Voor onze privé situatie of als gezin is het zoeken van sponsoring natuurlijk net iets moeilijker en niet zo vanzelfsprekend.Maar indien je je inkomsten wilt verhogen zijn er steeds mogelijkheden (voor wie de handen uit de mouwen wilt gaan steken).

Het regime van Flexi jobs is zo recent nog uitgebreid, waardoor je fiscaal vriendelijk de nodige inkomsten kan verdienen in tal van sectoren.

Heb je meerderjarige studenten in huis (of heb je zelf steeds een vrije zondag), weet dan dat je zonder veel inspanning 100EUR kan verdienen dit jaar. 2024 is een verkiezingsjaar met maar liefst 2 verkiezingen. Wist je dat je je kan opgeven als vrijwillig bijzitter voor deze verkiezingen en dat je voor 1 voormiddag, dit jaar een vrijwilligersvergoeding van 50EUR (en enkele koffiekoeken) verdiend?

 

Tip 4: Krijg je verdiende loon

Maar dan in de positieve zin. In de aflevering van het kattencafé zag je dat veel uren kloppen voor een dramatisch laag brutoloon, niet de ideale manier is om een gezin te kunnen starten.

Ga dus zeker steeds eens uitrekenen wat jouw brutoloon is of op welke manier dit kan verhogen. Durf onderhandelen met je werkgever of zelfs van job veranderen, indien je merkt dat de loonvoorwaarden niet conform zijn. Gebruik hiervoor 1 van de salarisvergelijkers websites:

 

Tip 5: Ga je kosten verlagen

In elke aflevering komt het op de basis uit: kosten naar beneden brengen, inkomsten naar boven brengen.

Ook voor jouw privé of in jouw gezin is dit cruciaal en waar je dient naar te kijken:

  • Ben je niet dubbel verzekerd?
  • Kan je de voorwaarden van je woonlening nog laten herzien?
  • Betaal je niet teveel kosten voor die verschillende kredietkaarten in je bezit?
  • Zijn de instapkosten van je pensioensparen niet veel te hoog tov. het jaarlijkse rendement?

 

Maar de belangrijkste les uit dit tv-programma is wel, dat je hoofd in het zand steken als struisvogel de slechts denkbare methode is om met je financiën om te gaan. We hebben niet allemaal het geluk om de ploeg van Kamal over de vloer te krijgen, maar zoek op tijd iemand die je mee kan begeleiden. Die enkele avonden om je administratie eens goed op orde te brengen, gaan je gegarandeerd de nodige euro’s opleveren.

Picture of Tom Horemans

Tom Horemans

Sinds ik in 2019 mijn coachingskills via diverse opleidingen naar een hoger niveau tilde, coach ik mijn klanten op een succesvolle manier en faciliteer ik op die wijze hun financiële zelfgroei. Wanneer je je overweldigd voelt door de hoge eisen van de hedendaagse levenswijze, zal ik u helpen met zelfmotivatie en het creëren van orde en rust in uw leven. Dit kan via financiële coaching voor u gefaciliteerd worden . Verder werk ik via een financiële doorlichting aan het vermogen van u, als particulier en/ of ondernemer. U krijgt de kans om aan de slag te gaan met een persoonlijk financieel groeiplan. Koester het! Zelfstandigen begeleid ik binnen hun zoektocht naar fiscale oplossingen en pensioenopbouw vanuit een financieel dwarsdenken. Kortom, ik stel u en/of uw bedrijf centraal om te komen tot de ultieme financiële oplossing!

Author