Maak kennis met Joris Evens, Life Planner & Uw Geldarchitect uit Limburg

By
4 Minutes Read

Joris Evens is sinds een half jaar onze Geldarchitect in Limburg. Hoog tijd om wat beter kennis met hem te maken. Waarom doet hij wat hij doet? Wat is zijn meerwaarde als Life Planner en hoe kijkt hij terug op die eerste zes maanden? Ik trok erop uit om hem een paar vragen te stellen.

Joris, je liet een carrière als ingenieur en later als verzekeringsagent achter je. Waarom werd je Geldarchitect? 

Joris: “Ik werd het niet, ik was het altijd al. Alleen zet ik het nu ook op mijn kaartje. Weet je Tom, toen ik zestien jaar oud was brandde bij ons thuis de hele bovenverdieping uit. Ik lag zelf buiten in de tent. Ik had die nacht het einde van de examens en de start van de vakantie gevierd en dat was mijn geluk. Had ik die nacht voor mijn eigen bed gekozen dan weet ik niet zeker hoe dat was afgelopen.

Toen de rook om ons hoofd was verdwenen, bleek dat alles klaar was voor het containerpark. Ik was alles kwijt. De enige kleren die ik nog had, lagen in mijn tent. En toch had ik nog alles. Gelukkig was de rest van mijn gezin tijdig aan het vuur ontsnapt. Ik leerde toen dat materiële dingen makkelijk vervangbaar zijn. Maar ook dat een detail soms het verschil kan maken. Dat het soms in een fractie van een seconde voorbij kan zijn. Dus het zal je niet verbazen dat toen ik later verzekeringsagent werd, ik een grote voorliefde voor brand- en levensverzekeringen had.

“Ik ontdekte dat we allemaal drie dingen krijgen in ons leven. Tijd, energie en talent. Daar moeten we het mee doen. Dus de vraag werd dan, hoe zet ik die in mijn leven optimaal in? En welke rol speelt geld in dat verhaal?”

Doordat ik als verzekeringsagent opnieuw geconfronteerd werd met enkele zware branden en met een paar dodelijke ongevallen van klanten, kreeg ik nog meer het besef dat ons leven kort en kostbaar is. Ik ontdekte dat we allemaal drie dingen krijgen in ons leven. Tijd, energie en talent.

Daar moeten we het mee doen. Dus de vraag werd dan, hoe zet ik die in mijn leven optimaal in? En welke rol speelt geld in dat verhaal? Ik vroeg me af of ik het leven aan het leiden was dat ik wilde leven. Of ik mijn ‘return-on-life’ aan het maximaliseren was. Welke impact wou ik echt maken?

Ik wist dat ik als tiener heel goed kon luisteren naar anderen, dat ik altijd een goede vraag klaar had om de ander verder te helpen met hun uitdagingen. Een paar jaar geleden kwam ik in contact met Life Planning en van het een kwam het ander. Ik besloot vol voor mijn passie te gaan. Vanuit mijn rol als Life Planner en Geldarchitect kan ik meer impact maken in het leven van mijn klanten dan louter in het stukje ‘verzekeringen’. Zo leef ik zelf het leven dat ik graag wil leven.”

Tom: Je sprak zojuist over Life Planning, wat is dat precies?

Joris: “Life Planning gaat over het ontdekken wat er echt toe doet in je leven, vervolgens een plan maken en je financiën zo inrichten dat ze helemaal in het teken staan van wat echt belangrijk voor je is.

Stel dat uit het traject van Uw Geldarchitect een maandelijkse besparing van tweehonderd euro mogelijk blijkt. Waar ga je die dan voor inzetten? Hoe kan je ervoor zorgen dat de ‘return-on-life’ maximaal wordt? Dat is Life Planning voor mij.

En om dat te visualiseren kan je het volgende doen. Stel je voor: Je leven is een grote bokaal. Als je die eerst vult met grote knikkers, dat waar het echt om draait in jouw leven, vervolgens ga je kleine steentjes ertussen strooien met andere dingen, je verantwoordelijkheden in het leven bijvoorbeeld. Op dat moment lijkt de pot al aardig vol. Toch kan je nog zand toevoegen, die vult verder de gaatjes. Zand staat voor al het andere in je leven, de kleine dingen, de waan van de dag. En als laatste kan je er nog een whisky bij gieten. Dan zit de pot helemaal vol. Als je het echter omgekeerd doet, eerst het zand in de pot, daarna de kleine steentjes, dan is er bijna geen plaats meer voor de grote knikkers. Want de pot zit al vol. De vraag is dus of je al je tijd en energie wil spenderen aan de kleine dingen, de waan van de dag? Of focus je liever op de grote knikkers, die dingen die je leven zinvol en van betekenis maken?”

Tom: En de whisky?

Joris: “Wel Tom, hoe vol je leven ook zit, er is altijd plaats voor een goeie whisky met vrienden en familie. Of een biertje of een wijntje of een alcoholvrij alternatief uiteraard.”

Life planning gaat dus over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en bewuste keuzes maken met je tijd, energie en talent. En dus ook met je geld.”

Tom: Wie stapt naar een life planner? En hoe zit de relatie met een traject van Uw Geldarchitect?

Joris: “Ik geloof heel erg in de combinatie van beide trajecten. Met Uw Geldarchitect besteden we veel aandacht aan de harde kant van geld. Een overzicht van je financiële huishouding, verbetersuggesties, kostenoptimalisatie over onze gekende zes pijlers. Life Planning gaat meer over de zachte kant van geld. Leef je het leven dat je wil leven? Wat wil je nog realiseren in dit leven? En hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Hoeveel is genoeg?

“Ik geloof heel erg in de combinatie van beide trajecten. Met Uw Geldarchitect besteden we veel aandacht aan de harde kant van geld. Life planning gaat eerder over de zachte kant, waardoor ze elkaar goed aanvullen.”

Ik spreek dus vooral ondernemende mensen die geld als een middel en niet zozeer als een doel zien. Ze zoeken een klankbord dat hen helpt die dromen en verlangens die ze nog hebben, helder te krijgen. En dan samen met hen een plan maakt om het te gaan realiseren. Vaak op korte termijn. Want wat als later niet komt? Of wat als blijkt dat het nu al kan? Waarom zou je dan nog wachten tot … ja tot wanneer eigenlijk? Tot je meer geld of meer tijd hebt?”

Tom: Dat is vaak wat we onszelf wijsmaken…

Joris: “Weet je, dat heb je ook al gemerkt in je gesprekken met klanten, geld gaat nooit over geld.

Samen met een klant ontdekken waar het dan wel over gaat. Dat geeft me iedere keer weer heel veel energie. Daarvoor doe ik het.”

Tom: Nog een laatste vraag Joris. Wat is de eerste stap die men zelf en zonder behulp van een Life Planner al kan zetten?

Joris: “Ik denk dat iedereen, maar zeker diegene die al een keer door het traject van Uw Geldarchitect  zijn gegaan, even de tijd moet nemen om te erbij te gaan zitten om zichzelf drie vragen te stellen.

Ten eerste: Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Leef ik momenteel het leven dat ik wil leven? Wat wil ik nog met mijn leven?

Daarna: Wat is echt belangrijk voor mij? En dan gaat het vaak niet over die eerste dingen die op het blad geschreven worden. Maar over die dingen die meer naar het midden of onderaan staan op het blad.

En tot slot: Als dat de belangrijkste zaken zijn, dat wat me echt voldoeningen en zin geeft in het leven, hoeveel geld heb ik daarvoor dan nodig?

De bonusvraag die ik je nog wil meegeven is de volgende: Stel dat je morgen de lotto wint, dat je financieel onafhankelijk bent voor de rest van je leven. Hoe zou je je leven dan inrichten? Als je echt vrijuit mocht dromen en geld geen obstakel is?

Uw Geldarchitect

Author