Tips voor Ondernemers: Wegnemen van Financiële Zorgen

By
2 Minutes Read

Eind 2023 bracht een onderzoek van Thomas More en de VUB aan het licht dat maar liefst 61% van de ondernemers en zelfstandigen geregeld te maken krijgen met financiële zorgen en de bijhorende stress. 

Het was hierbij zelfs opvallend dat zelfstandigen zonder personeel zich meer zorgen maken.

Zelfstandige ondernemers zonder personeel geven duidelijk aan meer zorgen te hebben dan ondernemers met personeel. Er is geen verschil tussen zelfstandigen in hoofd- of bijberoep. Ondernemers die werkgever zijn van maximum vier personeelsleden in vast dienstverband maken zich meer zorgen dan werkgevers met meer dan vier werknemers in vast dienstverband.

 

Geldzorgen_bij_ondernemers_rapport_2023_pdf

En we merken in het rapport ook op dat er naar financieel management best veel optimalisatie zit bij een grote groep. 

Geldzorgen_bij_ondernemers_rapport_2023 2

Ook met Uw Geldarchitect werken wij geregeld samen met ondernemers, freelancers en zelfstandigen, die de nodige coaching willen rond hun financieel management van gelden in hun privé en in hun bedrijf. 

Financiële zorgen kunnen elke ondernemer overkomen, maar met de juiste aanpak en voorbereiding kun je deze tot een minimum beperken. Hier zijn 7 tips die je kunnen helpen om het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet te treden.

 

1. Breng je financiële situatie in kaart

Zowel voor je onderneming als voor je privésituatie is het essentieel om een duidelijk overzicht te hebben. Weet waar je geld naartoe gaat en waar het vandaan komt. Dit inzicht is cruciaal om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Wij werken steeds met onze basispijlers om dit overzicht in kaart te brengen. 

  • Hoeveel kost je betalingsverkeer?
  • Welke verzekeringen zijn er?
  • Welke beleggingen zijn er en welke verborgen kosten hebben deze?
  • ...

 

2. Vraag hulp en laat je begeleiden

Je hoeft het niet alleen te doen. Financieel adviseurs (zoals onze geldarchitecten) kunnen waardevolle inzichten bieden. Zij kunnen je helpen om je financiën beter in kaart te brengen en bieden vaak nieuwe perspectieven voor oplossingen en stabiliteit. Let er steeds op dat je onafhankelijk advies opzoekt en het geen verkoopsmanier van eigen producten gaat worden. 

 

3. Focus op Cashflow

In 2024 is een gezonde cashflow belangrijker dan ooit. Minimaliseer het risico van onbetaalde facturen door je klanten en onzichtbare kosten die zich kunnen opstapelen. Dit kan door goede afspraken te maken met klanten en je boekhouding regelmatig bij te houden. Bewaak je betalingstermijnen en durf op tijd klanten hierop te wijzen, zodat onbetaalde facturen zich niet kunnen opstapelen. 

Wist-je-dat: Tussen bedrijven is de wettelijke betalingstermijn 30 dagen, indien er geen andere afspraken zijn gemaakt (maximale termijn is 60 dagen). Je kan dus steeds in je voorwaarden andere termijnen gaan hanteren. 

 

4. Profiteer van economische veranderingen

De (plotse en onverwachte) daling van de rente en de lagere energieprijzen voor vaste contracten zijn kansen om je financiële lasten te verlichten. Onderzoek hoe je deze veranderingen in jouw voordeel kunt gebruiken.

 

5. Evalueer je verzekeringen

Met de indexering van verzekeringen aan het begin van 2024 is het een goed moment om na te gaan of je niet dubbel of oververzekerd bent. Dit kan leiden tot onnodige uitgaven die je beter kunt investeren of sparen. Kijk ook zeker na welke opzegtermijnen je hebt. 

 

6. Optimaliseer je bankzaken

Breng de kosten van je bankrekeningen in kaart. Overweeg of een bankverhuis voordelig kan zijn. Bankvoorwaarden veranderen regelmatig (een voorbeeld is het verdwijnen van de gratis KBC basisrekening op 1 juli 2024), dus blijf kritisch en onderzoek je opties.

 

7. Bouw een financiële buffer op

Een goede structuur in je betalingsverkeer kan helpen om een buffer op te bouwen voor moeilijke tijden. Automatische spaaropdrachten of het apart zetten van bepaalde inkomsten zijn manieren om dit te bewerkstelligen.

 

 

 

Door deze stappen te volgen, kan je als ondernemer proactief je financiële zorgen aanpakken en een fundament leggen voor een succesvol en minder stressvol financieel jaar. 

 

 

Picture of Tom Horemans

Tom Horemans

Sinds ik in 2019 mijn coachingskills via diverse opleidingen naar een hoger niveau tilde, coach ik mijn klanten op een succesvolle manier en faciliteer ik op die wijze hun financiële zelfgroei. Wanneer je je overweldigd voelt door de hoge eisen van de hedendaagse levenswijze, zal ik u helpen met zelfmotivatie en het creëren van orde en rust in uw leven. Dit kan via financiële coaching voor u gefaciliteerd worden . Verder werk ik via een financiële doorlichting aan het vermogen van u, als particulier en/ of ondernemer. U krijgt de kans om aan de slag te gaan met een persoonlijk financieel groeiplan. Koester het! Zelfstandigen begeleid ik binnen hun zoektocht naar fiscale oplossingen en pensioenopbouw vanuit een financieel dwarsdenken. Kortom, ik stel u en/of uw bedrijf centraal om te komen tot de ultieme financiële oplossing!

Author